Clafoutis – francia édesség
2010 május 19. | Szerző: Veronika Derecskey |
20 perc alatt simán elő lehet készíteni.
Ilyen kis sütésálló szufflé-edénykékben készítve kábé 4-5 adag jön ki belőle. Egész tepsiben is meg lehet sütni, de nem olyan úgy a hangulata… 🙂
Hozzávalók:
* vaj a tepsi kikenéséhez (ez a tepsi méretétől függ)
* 35 dkg meggy (egy üveg befőtt kábé) kimagozva (ha úgy készíted, ahogy én)
* 13 dkg liszt
* 5 dkg kristálycukor
* 3 tojás
* 1 kk. vaníliaaroma
* 3 dl tej
* porcukor a sütemény megszórásához
Elkészítése:
1. A sütőt melegítsük elő 180 fokra (gázsütő 4-es fokozat). Vajazzunk ki az edénykéket. Tegyük a meggyet az edények aljára.
2. A lisztet és a cukrot egy nagy tálban keverjük össze, és fúrjunk egy kis krátert a közepébe. Verjük fel a tojást. A vaníliaaromát és a tejet adjuk a tojáshoz, és keverjük vele össze.
3. Lassan öntsük a tejes keveréket a lisztben lévő kráterbe, és állandóan kevergessük, amíg puha tésztát nem kapunk. (én robotgéppel rásegítettem, hogy ne legyen csomós) Öntsük rá a meggyekre.
4. Süssük 40 percig vagy tűpróbáig. Szórjuk meg porcukorral, és langyosan tálaljuk. (kell a 40 perc, kis edény esetén is.. de arra ügyeljünk, meg ne égjen. Én rásegítettem légkeveréses fokozattal. Túlsütni azért nem érdemes, mert így nem lesz “puding” állaga..)
Szerintem málnával is finom lehet, vagy ribizlivel (eperrel nem hinném, de ki tudja..?!).
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: