Pizza – végre valami sós

Egyszer kell ráérezni a sütés ízére, utána már szinte recept nélkül is megy.

ELőnye: nem kell érte mászkálni az éttermekbe, ráadásul saját ízlésünkhöz szabhatjuk a receptet.

A tészta elkészítése kicsit időigényes, de megéri rászánni azt a pár órát . 🙂

Hozzávalók:

* 1 dl tej

* 1 kávéskanál cukor

* 2 dkg élesztő

* 40 dkg liszt

* 4 ek. olaj

* 1 kk. só

1. A tejet meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt, megszórjuk cukkorral, majd meleg helyen felfuttatjuk.

2. A lisztet egy mély tálba szitáljuk (így könnyebben megkel a tészta), közepébe mélyedést készítünk és beleöntjük az élesztős tejet.

3. Épp annyi lisztet keverünk hozzá a “kráter” széléről, hogy galuska lágyságú tésztát kapjunk. Meleg helyen kelesztjük 15-20 percig.

4. Hozzáadjuk a sót, olajat és annyi langyos vizet (kb. 1-1,5 dl), hogy ragacsos tésztát kapjunk. Robotgéppel vagy kézzel dagasztjuk, míg a tészta el nem válik az edény falától. A tetején kevés liszttel megszórjuk, 30-40 percig hagyjuk kétszeresére kelni.

5. Ha megkelt, átgyúrjuk és jól kikent pizzasütőformába nyomkodjuk úgy, hogy a peremén mindig vastagabb legyen a tészta.

6. Villával megszurkáljuk, lekenjük olajjal és jöhet az ízesítés.

Ízlés szerint sonkát- kolbászt, fűszereket, kukoricát, ananászt, stb… teszünk rá és előmelegített sütőben 220 °C-on kb. 20-30 perc alatt készre sütjük.

Ebből a tésztamennyiségből kb. két 24 cm- es átmérőjű pizza készülhet.

Jó étvágyat kívánok hozzá !:)

Tovább a blogra »