Húsvéti kalács
2013 április 1. | Szerző: Veronika Derecskey |
Ahány ház, annyi kalács… tartja a mondás. De engedjétek meg, hogy megosszam az én házam kalácsának receptjét, titkát, melynek végeredménye egy kívül ropogós, belül puha, friss, finom kalács. Zamata illik sós feltétekhez és édesekhez is egyaránt. Elkészítése sem kíván sok szabadidőt, gyors és finom: nem csak húsvétra! 🙂
Hozzávalók:
* 1 kg liszt(pedig még a lisztem is a nagyis liszt volt)
* 2 tojás (én tettem bele 3-at is)
* 7dl tej
* 3dkg élesztő
* 1 evőkanál tejföl
* pici só
* 2 evőkanál porcukor
* 11dkg vaj
A lisztbe tesszük a tojássárgáját, a sót, a felfuttatott élesztőt, porcukrot,tejfölt, 5 dkg vajat, és ami felfuttatás után maradt tejet (kb. 5 dl).
Összegyúrjuk, 3 részletben gyúrunk bele 1-1-1- evőkanál vajat, jól összedolgozzuk, kelesztjük, megfonjuk 3 ágban-vagy 5-ben (nekem ebből a receptből két közepes méretű kalács lett 🙂 ) még utána is kelesztjük még körülbelül fél órán át, margarinnal és tojássárgájával megkenjük, lassú tűzön (Kb. 150-160 fok- 2-3-as fokozat) megsütjük. Nekem nutellával ízlik igazán 🙂
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: