Szilvásgombóc
2013 április 7. | Szerző: Veronika Derecskey |
Az a tipikus egyszerű, de nagyszerű… szilvakedvelőknek kötelező! Télen lekvárral, nyáron gyümölccsel. Próbáld ki te is 🙂
Hozzávalók:
1 kg krumpli
30 dkg liszt
só
1 tojás
2 ek puha vaj
1 ek gríz
Főzzük meg a krumplit (héjában), majd ha kihűlt hámozzuk meg és törjük össze. Gyúrjuk össze a tojással, liszttel, grízzel, végül adjuk hozzá kanalanként a vajat is.
A tészta töltése némi odafigyelést igényel. A tésztát kinyújtjuk vékonyra, de nem túl vékonyra, kockára vágjuk és a közepére tesszük a tölteléket (gyümölcs vagy lekvár) és kezeinkkel ügyesen gombócokat formázunk. Kissé sós forró vízben készre főzzük őket.
Közben vajon megpirítunk kb. 10 dkg zsemlemorzsát, hozzáadunk némi porcukrot, s ha már szép színe van, hozzákeverjük a gombócokat is, úgy, hogy a prézli teljesen befedje őket.
Porcukorral leszórva tálaljuk vagy készíthetünk hozzá fahéjas vaníliamártást is 🙂
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: