Mediterrán kenyér

Talán sokak számára meglepő lehet, hogy a kakukkfű milyen tökéletesen kiegészíti a paprika édes és az olíva sós ízét, e három fontos mediterrán kenyér komponens olyan ízvilágot tár elénk, amiről eddig csak álmodtunk. Tökéletesen élesztő -és cukormentes, mégis puha, omlós, ízes, akár magában is.

Hozzávalók:
* 35 dkg liszt
* 2 tojás
* 3 dl zsíros joghurt
* 1-2 dkg valódi sajtkrém
* 2-3 evőkanál olívaolaj
* 10-20 dkg olívabogyó
* kápia paprika ízlés szerint
* kakukkfű
* metélőhagyma
* só, bors, mustármag
* 1 kk szódabikarbóna, 2 kk sütőpor


Először keverjük össze a “száraz” hozzávalókat, a lisztet, sót, borsot, mustármagot, sütőport, szódabikarbónát és szitáljuk le (ettől levegősebb lesz a tésztánk). Keverjük össze az olívabogyóval, hagymával, paprikával, kakukkfűvel.
A tojásokat verjük fel gépi vagy kézi habverővel és adjuk hozzá az előzőleg összekevert joghurtot, sajtkrémet, olívaolajat, teljesen homogenizáljuk.
A leszitált lisztes keverékhez öntjük és jól elkeverjük, hogy egy sűrű, ragacsos masszát kapjunk. Ezt a masszát öntjük formába (lehet kuglóf, őzgerinc, kenyérforma, ki mit kedvel), a tetejét meghintjük vékony szeletekre vágott paprikával vagy hagymával és kakukkfűvel.
Kb. 200 fokon sütjük 40-60 percig, míg a tészta teljesen meg nem sül (ha már a hústűre nem ragad tészta). A formából csak 10-20 perc után borítsuk ki és hagyjuk teljesen kihűlni!




Tovább a blogra »