A Rákóczi túrós
2013 április 16. | Szerző: Veronika Derecskey |
A barack és túró párosításban sosem csalódunk, ám ez a Rákóczi túrós esetében zseniális..!
Több receptet kipróbáltam már, mire ráakadtam az Egyre, tökéletes tészta, finom, nem édes krém, és magas hab- mint a cukrászdákban.
Hozzávalók:
Tészta:
-30 dkg liszt
-20 dkg vaj
-10 dkg porcukor
-1 vaníliás cukor
-1 citrom reszelt héja
-2 tojássárgája
-csipet só
Túrótöltelék:
-1 kg túró
-6 tojássárgája
-15 dkg cukor
-1 vaníliás cukor
– 1 citrom héja
-3 ek. búzadara (de elhagyható, én elszoktam)
-3 ek. tejföl v. joghurt
A habhoz:
-5-6 tojásfehérje (vagy több, attól függ, milyen magas habot szeretnénk)
-10-15 dkg cukor
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, linzer tésztát készítünk. Tepsibe vagy tortaformába nyomkodjuk, 10 percig sütjük kb, éppen csak elkezdjen barnulni.
Eközben elkészítjük a túrós tölteléket. A túróhoz szépen lassan hozzákeverjük a tojásokat, a cukrot, a citrom héját, vaníliás cukrot és egy kevés tejfölt vagy joghurtot. (Ha elfeledkeztünk volna róla, helyettesíthetjük tejjel is, de vigyázzunk, hogy ne legyen túl híg a töltelékünk!)
A kihűlt tésztát megkenjünk baracklekvárral , erre jön a töltelék.
A tojásfehérjékből és cukorból kemény habot verünk és szintén rákenjük a sütire, hogy szép egyenletes legyen. 100-150 fokon 20 percig sütjük, vagy amíg szépen nem kezd barnulni a hab a tetején. Ha kihűlt máris fogyasztható 🙂
Egy másik variáció szerint a túrós töltelékre kenjük a baracklekvárt, majd átlós vonalak tengeréből képzünk mintát a süteményre. Mindkét verzió nagyon finom, elkészítésének csak képzeletünk szabhat határt!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: