A Rákóczi túrós

A barack és túró párosításban sosem csalódunk, ám ez a Rákóczi túrós esetében zseniális..!

Több receptet kipróbáltam már, mire ráakadtam az Egyre, tökéletes tészta, finom, nem édes krém, és magas hab- mint a cukrászdákban.

Hozzávalók:

Tészta:

-30 dkg liszt

-20 dkg vaj

-10 dkg porcukor

-1 vaníliás cukor

-1 citrom reszelt héja

-2 tojássárgája

-csipet só

Túrótöltelék:

-1 kg túró

-6 tojássárgája

-15 dkg cukor

-1 vaníliás cukor

– 1 citrom héja

-3 ek. búzadara (de elhagyható, én elszoktam)

-3 ek. tejföl v. joghurt

A habhoz:

-5-6 tojásfehérje (vagy több, attól függ, milyen magas habot szeretnénk)

-10-15 dkg cukor

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, linzer tésztát készítünk. Tepsibe vagy tortaformába nyomkodjuk, 10 percig sütjük kb,  éppen csak elkezdjen barnulni.

Eközben elkészítjük a túrós tölteléket. A túróhoz szépen lassan hozzákeverjük a tojásokat, a cukrot, a citrom héját, vaníliás cukrot és egy kevés tejfölt vagy joghurtot. (Ha elfeledkeztünk volna róla, helyettesíthetjük tejjel is, de vigyázzunk, hogy ne legyen túl híg a töltelékünk!)

A kihűlt tésztát megkenjünk baracklekvárral , erre jön a töltelék.

A tojásfehérjékből és cukorból kemény habot verünk és szintén rákenjük a sütire, hogy szép egyenletes legyen. 100-150 fokon 20 percig sütjük, vagy amíg szépen nem kezd barnulni a hab a tetején. Ha kihűlt máris fogyasztható 🙂

Egy másik variáció szerint a túrós töltelékre kenjük a baracklekvárt, majd átlós vonalak tengeréből képzünk mintát a süteményre. Mindkét verzió nagyon finom, elkészítésének csak képzeletünk szabhat határt!

Tovább a blogra »