Ez az a tipikus süti (keksz), amiből nem elég egy receptet kipróbálni, meg kell újra és újra próbálni, míg nem lesz tökéletes. Nekem majdnem egy évembe telt, míg ráakadtam a legjobbra, igaz, ezt is van még hova fejleszteni, de azt hiszem elég jó referencia , ha egy morzsa sem maradt belőle estére. 🙂 A legfontosabb a hozzávalók aránya, hogy összekeverés után egy tökéletes állagú krémet kapjunk, ami nem áll egybe, de nem is folyik szét…
Hozzávalók:
* 20 dkg liszt
* 3 csapott teáskanál sütőpor (vagy egy fél teáskanálnyi szódabikarbóna- de nem több!)
* 15 dkg kristálycukor
* 1 cs vaníliás cukor
* 15 dkg puha vaj
* 2 tojás
* csoki (mennyiség: ízlés szerint, én több, mint 20 dkg-ot szoktam beleszórni)
A vajat habosra keverjük a cukorral, majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat. A végén beleszórjuk a liszttel, sütőporral elkevert csokoládédarabokat (de mehet még bele mogyoró is, mazsola, ki mit kedvel) és jól elkeverjük, ne maradjanak benne lisztes csomók.
Kanállal kis halmokat helyezünk a sütőpapírral kibélelt sütőlemezre és 200 fokon ropogósra, de nem túl szárazra sütjük 10-15 percen át. Tejjel, kakaóval, teával, csokiöntettel nagyon finom 😉
Az amerikai somlóinak is ez adott alapot: