Az egyik legjobb mézes sütemény.. pedig alig pár pillanat (na jó, kicsit több) alatt el is lehet készíteni… ha van még raktáron nagymama- lekvár és egy kis gríz, ne habozzunk.. süssünk! 🙂
Hozzávalók:
A tésztához:
* 50 dkg liszt
* 15 dkg porcukor
* 6 dkg vaj, vagy Rama
* 2 evőkanál méz
* 1 kávéskanál szódabikarbona
* 2 tojás
* 4 evőkanál tejföl
A töltelékhez:
* 25 dkg porcukor
* 20 dkg margarin
* 6 dl tej
* 5 csapott evőkanál búzadara
* baracklekvár
Bevonathoz:
* 1 v. 2 csomag tortabevonó (ét)
A tészta hozzávalóit (kivéve a lisztet) gázon, közepes lángon összeforraljuk, majd szépen lassan adjuk hozzá a lisztet is, míg egy jó sűrű masszát nem kapunk. Ha kihűlt , tegyük a tésztát hűtőbe 5-6 órára, de a legjobb, ha egy egész éjszakán át pihentetjük. Ezután elkészítjük a krémet is.
A tejet felforraljuk a grízzel, majd hozzáadjuk a porcukrot és jól elkeverjük. Ha kihűlt a krém, apránként hozzáadhatjuk a margarint is. Tehetünk bele még egy kevés vaníliaaromát és citromlevet is.
Míg hűl a krém, 4 egyforma vékony mézes tésztát nyújtunk, és 200 fokon rövid idő alatt megsütjük (vigyázzunk, meg ne égessük a tésztát!). Ezután jöhet a töltés a következő módon: tészta-grízes krém-tészta-baracklekvár-tészta- és újra krém, erre jön az utolsó tésztalap, majd a süteményt csokoládéval vonjuk be.
1 nap alatt szépen megpuhul a tészta és “összeérnek” az ízek. A bevonat miatt ajánlatos forró vízbe mártott éles késsel vágni a szeleteket. :))