Eszterházy-torta
Tipikus őszi-téli alapanyag a dió. A legjobb, ha sikerül megbízható forrásból szerezni 1-2 kilót, mely kitart karácsonyig (utána lehet menni az utánpótlásért), mert nem csak bejgliből áll a világ ugye, decemberben. Nekem speciel azért tetszik, mert nem csak a tészta, hanem a krém is diós, minden alkalomra megállja helyét. Díszíteni pedig lehet sokféleképpen, én életemben először próbálkoztam a “hagyományos” módszerrel, nem lett olyan rossz. kell még gyakorolni, az íze viszont igazi Eszterházy…! 🙂
8 tojásfehérje
18 dkg. cukor
20 dkg. darált dió
4 dkg. liszt
csipetnyi só
A tojássárgáját kikeverem a cukorral, liszttel, dióval és egy csipetnyi sóval majd óvatosan összeforgatom a kemény habbá vert fehérjével. 5 db lapot sütök (hagyományos torta esetén) 180 fokos sütőben 15-20 perc alatt. Közben elkészítem a krémet.
4 dkg. liszt
5 dkg dió
3 tojás sárgája
0,5 l. tej
vanília kivonat
15 dkg vaj
10 dkg. cukor
A lisztet, a diót és a cukrot jól elkeverem a tojássárgájával, közben felforralom a tejet egy kevés vaníliaaromával. Ha kezd hűlni, óvatosan beleöntöm a tojásos keveréket és sűrű krémet főzök belőle.
A kihűlt krémben elkeverem a vajat. És jöhet is a torta megtöltése. Egy tésztalap, egy adag krém, újabb tésztalap és újabb adag krém, és így tovább.. Az utolsó réteg mindenképpen tésztalap legyen. Erre kerül majd a csokoládé.
12 dkg. fehér csokoládé
2 ek. olaj
5 dkg. étcsokoládé.
A fehér csokoládét megolvasztom egy kevés olaj társaságában és míg meg nem dermed, szépen bevonom vele a tortát. Étcsokoládét is olvasztok, vékony sugárban rácsorgatom a még nem teljesen megdermedt fehér csokis alapra és szép minták formázok vele pl. villával. Jó, ha pár órán keresztül hagyjuk pihentetni hűtőben, majd forró vízbe mártott késsel szépen vágható lesz a torta ! Hmmmmmm… 🙂