Hamis tiramisu
2013 december 14. | Szerző: Veronika Derecskey |
A tiramisu az tiramisu, de hát akkor miért is hamis? Valójában szinte csak a kávé az, ami némi utalást tesz nevére, de mégsem nevezhetem el kekszes-túrós-kávés-mogyorós gyors sütinek, az nem lenne olyan szép és csalogató. Pedig mindenképp érdemes kipróbálni egyszer vagy legalább megkóstolni, mert az említett ízek hatása komoly kulináris élmény.. bárkinek! Még nekem is, aki egyébként a tiramisuért nem is rajong. Ezért átalakítottam “saját szájízem” szerint és tényleg nagyon nagyon jó lett! Lássuk, mi is kell hozzá…
25 dkg túró
10 dkg cukor (vagy cukor helyett keverhetsz hozzá 2-3 doboz édesített krémtúrót is)
1 dl tejszín (de elhagyható!)
vanília kivonat
ír krémlikőr (szintén opcionális, de azért finomabb vele 🙂 )
2 dl kávé
15 dkg vajas keksz
5 dkg darált mogyoró
A túrót (ha rögös túrót használsz) jól keverd ki (szinte krémesre) a cukorral és vaníliával, majd add hozzá a kemény habbá vert tejszínt is. A lefőtt, nem túl meleg kávéhoz keverj egy kevés krémlikőrt vagy rumot, ha szeretnél és ebbe áztasd a vajas kekszeket. Vigyázz, nehogy túlázzanak és szétessenek (vajas keksznél például jóval kevesebb idő kell áztatáshoz, mint a háztartási keksznél)! Rétegezd egy szép formában a kekszet és a krémet, a tetejét kakaóporral vagy darált mogyoróval díszítheted. 1 éjszakán át jó, ha hagyod “dermedni”, megéri másnapig várni vele !
És ha már a karácsonyt várjuk… mézeskaláccsal vagy mézes tésztával hasonlóképpen elkészített tiramisu még az ünnepi asztalra is kerülhetne… annyira, de annyira finom (és irtó gyors!) 🙂
Egy fotó pedig a már majdnem elfogyott állapotról 🙂
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: