Törött szív avagy az epres túrócsoda

Bevallom őszintén még mindig úgy gondolom a sütés nélküli desszertek nem igazi sütemények, csak valami utánzatok, “átverések”, és ha süti, akkor automatikusan kapcsolom is a sütőt, mert ez az alapja egy jó süteménynek. Mostanában azonban valami oknál kifolyólag kénytelen vagyok elfelejteni a sütéssel készülő dolgokat, édességet meg hát… azt enni kell! Mielőtt a közeli cukrászdát rohamoztam volna meg, elkezdett járni az agyam, milyen édességet lehetne létrehozni sütő nélkül. Ami nem olyan elcsépelt, mint a kókuszgolyó vagy a keksztekercs, mert ez a kettő pont nem a szívem csücske, míg rá nem jöttem, valójában egy jó háziasszony (cukrász) attól jó, hogy a hiányból is előnyt kovácsol, még ha olyan alapfelszereltségről is van szó, mint a sütő…. Azóta jobbnál jobb ötletek keringnek a fejemben, csak győzzem megvalósítani őket..! ( Ezzel előrevetítettem, miért is fogja elárasztani a blogot mindenféle sütés nélküli gyors édesség.. hát ezért!)

Közben előítéleteim is feloszlottak, valójában nem sokkal kevesebb a lehetőség azok számára, akik vagy nem tudnak vagy nem akarnak sütőt használni, viszont szeretik az édes ízeket. A palacsintán és a forró csokin túl… ma egy túrótorta receptjét osztom meg Veletek (mert imádom a túrót, ki ne imádná?!), ami persze gyors, kreatív és még nagyon nagyon finom is…! Nevét pedig érdekes törött szív ábrázatáról kapta. Mindenesetre egy biztos, ha egy ilyen desszertet kellene visszautasítanom, meghasadna az én szívem is… 🙂

25 dkg túró
10 dkg porcukor (lehet több is, én nagyon szeretem, ha nincs túlcukrozva a túró, kicsit savanykás, mégis lágy..)
1 lime leve
vaníliaaroma
kedvenc kekszed darálva
25 dkg eper
5 dkg cukor
fél csomag zselatin
Legelőször az eperzselét tanácsos elkészíteni. Télen friss eper hiányában, nyugodtan vegyünk fagyasztottat, nagyon finom és jó minőségű, egy zseléhez pedig pont tökéletes. Cukor kíséretében főzd meg a gyümölcsöt, jó pépes legyen (ha nem az, rásegíthetsz kézi mixerrel is, de szinte szükségtelen), majd add hozzá a zselatint is. Ne forrald, épp csak annyira melegítsd, hogy felvegye az eper a zselatinport. Ha kezd hűlni, öntsd a forma vagy formák aljába a zselatint és hűtsd dermedésig (hűtőben kb. 30 -40 perc).
Eközben elkészítheted a túrókrémet, jól keverd ki a túrót a lime levével, cukorral, vaníliával. Ezt a krémet öntsd a megdermedt eperzselére, egyenletesen oszlasd el rajta.
A darált kekszet a túrókrémre szórva kissé nyomogasd a tetejére (enélkül szétszóródik majd). Ha nincs kedved ezzel “pepecselni” egész kekszet is használhatsz.
A kész süteményt formában tedd a hűtőbe pár órára, majd borítsd ki egy tányérra, és eléd tárul a látvány: a gyönyörű epres csoda… Minél izgalmasabb formát használsz, annál nagyobb élmény lesz az elfogyasztása 😉

Tovább a blogra »