Feketeerdő torta
2013 április 5. | Szerző: Veronika Derecskey |
A legjobb így tél végén- tavasz elején. Finom, könnyű, gyümölcsös- csokis… és ezerféleképpen variálható recept. Az én kedvencem a torta, de elkészíthető őzgerinc formában (elnevezhető feketeerdő fatörzsnek), vagy desszertként, de akár még fagylaltot is kreálhatunk belőle. Nem túl édes, eteti magát, ezért jó sokat meg tudunk belőle enni: így újra és újra és újra meg kell sütnünk..
A tésztához:
5 dkg kakaópor
15 dkg finomliszt
5 dkg étkezési keményítő
20 dkg cukor
8 db tojás
2 evőkanál Rama (elhagyható)
A hozzávalókból három kakaós piskótát sütünk (180 fokon kb.), vigyázzunk, hogy ki ne száradjon a tésztánk.
Hagyjuk kihűlni, amíg elkészítjük a krémet.
A töltelékhez
10 dkg (ét) csokoládé
2 evőkanál porcukor
7,5 dl tejszín
1-2 habfixáló
2 evőkanál cseresznyepálinka
3 teáskanál étkezési keményítő vagy liszt
1 üveg ( vagy ízlés szerint 2) meggybefőtt
meggylé
Elkészítjük a tejszínes krémet: a tejszínt a porcukorral kemény habbá verjük, óvatosan hozzáadjuk a habfixálót. A meggylét a pálinkával felforrósítjuk, hozzáadjuk a lisztet, majd jól elkeverjük, hogy csomómentes legyen (tkp. meggyszószt készítünk). Beleforgatjuk a magozott meggyet. A csokoládét apró darabokra vágjuk vagy lereszeljük.
Összeállítjuk a tortánkat. A piskótára kenünk egy adag meggyszószt, majd erre jön a tejszín, reszelt csoki. Rátesszük a második piskótát is , ezt is megkenjük szósszal, tejszínnel, csokival hintjük, majd jöhet a harmadik piskóta is, tejszín, meggy… a tetejét csokoládéval , meggyel vagy cukormázzal díszíthetjük. (Több pálinkát is használhatunk- ha szeretjük, vagy ha kicsit szárazabb tésztát sütöttünk, érdemes megöntözni egy kis pálinkakeverékkel a megsült tésztákat, még a felhasználás előtt.)
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: