Pizza – végre valami sós
2010 május 20. | Szerző: Veronika Derecskey |
Egyszer kell ráérezni a sütés ízére, utána már szinte recept nélkül is megy.
ELőnye: nem kell érte mászkálni az éttermekbe, ráadásul saját ízlésünkhöz szabhatjuk a receptet.
A tészta elkészítése kicsit időigényes, de megéri rászánni azt a pár órát . 🙂
Hozzávalók:
* 1 dl tej
* 1 kávéskanál cukor
* 2 dkg élesztő
* 40 dkg liszt
* 4 ek. olaj
* 1 kk. só
1. A tejet meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt, megszórjuk cukkorral, majd meleg helyen felfuttatjuk.
2. A lisztet egy mély tálba szitáljuk (így könnyebben megkel a tészta), közepébe mélyedést készítünk és beleöntjük az élesztős tejet.
3. Épp annyi lisztet keverünk hozzá a “kráter” széléről, hogy galuska lágyságú tésztát kapjunk. Meleg helyen kelesztjük 15-20 percig.
4. Hozzáadjuk a sót, olajat és annyi langyos vizet (kb. 1-1,5 dl), hogy ragacsos tésztát kapjunk. Robotgéppel vagy kézzel dagasztjuk, míg a tészta el nem válik az edény falától. A tetején kevés liszttel megszórjuk, 30-40 percig hagyjuk kétszeresére kelni.
5. Ha megkelt, átgyúrjuk és jól kikent pizzasütőformába nyomkodjuk úgy, hogy a peremén mindig vastagabb legyen a tészta.
6. Villával megszurkáljuk, lekenjük olajjal és jöhet az ízesítés.
Ízlés szerint sonkát- kolbászt, fűszereket, kukoricát, ananászt, stb… teszünk rá és előmelegített sütőben 220 °C-on kb. 20-30 perc alatt készre sütjük.
Ebből a tésztamennyiségből kb. két 24 cm- es átmérőjű pizza készülhet.
Jó étvágyat kívánok hozzá !:)
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: