Bejgli szezon
2013 december 18. | Szerző: Veronika Derecskey |
Ilyenkor már a fél ország bejgliláztól ég, egy-egy ajándékbevásárló körűt mellett belefér az édes mákos-diós (gesztenyés, gyümölcsös, csokoládés,…) tekercsek elkészítése, mivel nem romlandó, bőven még karácsony előtt is el lehet készíteni. Az se féljen nekiállni, aki még kezdő bejglikészítés téren, mert nagyon egyszerű a dolog, elég egyszer rákapni az ízére (hmmmmmm…), utána már vérprofivá válik..! 🙂
Alaptészta:
Futtasd fel az élesztőt a langyos tejben 1 teáskanál cukorral elkeverve. Közben keverd össze egy kelesztőtálban a lisztet a sóval és add hozzá az élesztős tejet is. Kezdd el összegyúrni, majd jöhet a tojás, a vaj és a végén a tejföl is. Nem túl ragaszos tésztává ha összeállt, szórd meg egy kevés liszttel, takard le és pihentesd 30 -60 percen keresztül. Közben elkészítheted a tölteléket.
A megkelt tésztát oszd négy részre, ebből az adagból 4 rúdnak kell kijönnie. Nyújtsd ki egyenként a tésztákat és töltsd meg a töltelékkel.Szorosan (De nem túl szorosan!) tekerd fel a bejgliket, oldalukat, tetejüket kissé szurkáld meg villával és kend le felvert tojássárgájával. 180 fokon kevesebb mint egy óra alatt készre sülnek. 🙂
A mákot keverd össze a hozzávalókkal, majd gázon forrald össze őket. Nagyon finom kiegészítője lehet rumos meggy, mazsola és a sütőtök is! A tölteléket lehetőleg hűtsd ki, mielőtt megtöltöd vele a bejglit.
Diós töltelék:
Az összetevőket lassú tűzön forrald össze, hogy egy kissé ragacsos masszát kapj. Kiegészítheted mazsolával, aszalt gyümölcsökkel (áfonya vagy sárgabarack) is.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: