Bejgli szezon

2013 december 18. | Szerző: |

Ilyenkor már a fél ország bejgliláztól ég, egy-egy ajándékbevásárló körűt mellett belefér az édes mákos-diós (gesztenyés, gyümölcsös, csokoládés,…) tekercsek elkészítése, mivel nem romlandó, bőven még karácsony előtt is el lehet készíteni. Az se féljen nekiállni, aki még kezdő bejglikészítés téren, mert nagyon egyszerű a dolog, elég egyszer rákapni az ízére (hmmmmmm…), utána már vérprofivá válik..! 🙂

Alaptészta:

1dl langyos tej
4 dkg élesztő
                                                             1 teáskanál kristálycukor                                                           
75 dkg liszt
2 kávéskanál só
4 tojás sárgája
30 dkg vaj
2 evőkanál tejföl

Futtasd fel az élesztőt a langyos tejben 1 teáskanál cukorral elkeverve. Közben keverd össze egy kelesztőtálban a lisztet a sóval és add hozzá az élesztős tejet is. Kezdd el összegyúrni, majd jöhet a tojás, a vaj és a végén a tejföl is. Nem túl ragaszos tésztává ha összeállt, szórd meg egy kevés liszttel, takard le és pihentesd 30 -60 percen keresztül. Közben elkészítheted a tölteléket.
A megkelt tésztát oszd négy részre, ebből az adagból 4 rúdnak kell kijönnie. Nyújtsd ki egyenként a tésztákat és töltsd meg a töltelékkel.Szorosan (De nem túl szorosan!) tekerd fel a bejgliket, oldalukat, tetejüket kissé szurkáld meg villával és kend le felvert tojássárgájával. 180 fokon kevesebb mint egy óra alatt készre sülnek. 🙂

Mákos töltelék:
25 dkg darált mák
20 dkg porcukor
0,5 dl tej
1 citrom reszelt héja 
1 dl rum (opcionális)

A mákot keverd össze a hozzávalókkal, majd gázon forrald össze őket. Nagyon finom kiegészítője lehet rumos meggy, mazsola és a sütőtök is! A tölteléket lehetőleg hűtsd ki, mielőtt megtöltöd vele a bejglit.

Diós töltelék:

25 dkg darált dió
20 dkg porcukor
0,5 dl tej
1 citrom reszelt héja 
1 dl rum vagy pálinka (opcionális)

Az összetevőket lassú tűzön forrald össze, hogy egy kissé ragacsos masszát kapj. Kiegészítheted mazsolával, aszalt gyümölcsökkel (áfonya vagy sárgabarack) is.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Kategória

Blogkövetés

Iratkozz fel a heti hírlevélre és többé nem maradsz le a friss tartalomról.

Az adatkezelés további részleteiről itt olvashatsz: Felhasználási feltételek és Egyedi adatkezelési tájékoztató

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!